23/6 Skrämmande info, av de 133 födda/registrerade de senaste 10 åren så är 59 barnbarn från samma syskonpar!!!

24/4 Jessica var upp och vi åkte till Sundsvall på utställning, Lily fick CK, CACIB, blev BT-2 och lilla Taiga skrällde rejält med att få CK, blev BIR och svensk Juniorvinnare och Svensk Vinnare 2019! Jelstin fick CK och blev bästa hane, BIM och även han SV-19. Roligt att ha med 3 generationer REL!!

26/3 Tikka har fött 4 hanar 2 tikar efter ”Jeltsin” En hane blir kvar hos oss!

5/3 Östsvenska Älghundklubben hade sin utställning i Heby/Jälla. Taiga gjorde premiär precis 9 mån med CK, BIR och BIS-2!! Fick mycket beröm av båda domarna för sina rörelser. Även Piper var med, Taigas syster, fick CK!!

4/12  Äntligen har valparna kommit! 2 hanar och 3 tikar, alla mår fint. Som det ser ut nu är alla sålda.

 

5/11 Har försökt fått ordning på sidorna, uppdaterat lite hundar, bilder och uppgifter. Även uppdaterat alla REL i Sverige med nya hundar, och resultat från röntgen och utställning.

Vi väntar valpar i slutet av november; Tikkas väljagande son ”Zakko” har parat våran Tyska import, nytt spännande blod och där kommer vi att spara en valp.

Valparna efter Lily och Opa utvecklas fint, väldigt sociala och framåt och våran egen Taiga verkar kunna ha det där lilla extra som jag hoppas på! Och fågelintresset verkar gå starkt igenom från båda sidorna av stamtavlan.

  Beskrivning: Macintosh HD:Users:imac:Downloads:37227495_10155704128826200_5425568362375675904_n.jpg  

 

12/4  Ove har fått testikeltumör och är numer kastrerad men har jagat som förr, om inte bättre!

Vi har haft finbesök från Finland, Älgchampion Granitsan Obraztonii har parat Lily, parningen är rekommenderad av Svenska Laikaklubben.

Opa” Har 7 st 1:a pris på älg, och ett flertal prisprov på fågel. HD A, ED 0 och CK/CERT på utställning.

Lily har kommit igång fint i skogen! Och de andra tuffar på som vanligt

 

Beskrivning: Macintosh HD:Users:imac:Downloads:IMG-2383.jpg   Beskrivning: Macintosh HD:Users:imac:Downloads:lilygris.jpg  Beskrivning: Macintosh HD:Users:imac:Downloads:ovekalv.JPG

 

 

13/6 Länge se det uppdaterades igen! Ove har tagit ett till pris på vildsvinsprov under vintern, blivit skjutet både älgar och grisar för honom och planen var att han skulle starta älgprov men han blev sprättad på en mellandagsjakt.

Lily har ställts ut, första gången i Heby, med CK och slutade som BIS-2! Andra gången nu var vi i Alfta men då blev det VG, hela pälsen hade vi lämnat hemma! Hon är även röntgad med HD B och 0 på armbågarna. Så nu kan man ladda järnet i skogen med henne i höst när man vet att röntgen var ok.

Tyska Nadia som bor hos Jessica röntgas också snart, hon kommer hem en sväng i höst och bor och går i skogen med mig.

Letar hanhundar att para med, inte det lättaste, i Sverige finns inget användbart utan man får vända sig utomlands.

15/8 Vilken grym helg i Rättvik! Jag delade stuga med Jessica och vi valde att ställa våra REL en varsin dag, för inte konkurrera med varann och för att representera rasen en varsin dag. Jag hade Lily med mig som blev BIR-valp med HP och se BIS-3! Jätteroligt för hon har varit lite försiktig men gjorde stora framsteg. Tikka gick i championklass, fick kanonkritik, CK och BIM, Ove i jaktklass fick CK, CERT och blev BIR. Han blev placerad som 3:a sen i stora BIS bland 270 anmälda hundar och på kvällen fick vi för tredje gången ta emot Stig Smaars minnespris för bästa meriterade laika. Tikka fick diplom och en mässingsklocka för sin 2:a plats på Älgmästerskapet. På lördagen visades tyska importen ”Nadia” – Alana vom Brokeloher Moor som bor hos Jessica, hon charmade totalt och vann BIS-valp! Irma fick CK och blev BIM, Jeltsin BIR, och som en grym avslutning tar Jeltsin hem Best in Show! Grattis!!!

 

 

20/4 Hemma efter en helg på Fredskog med REL:are, nya och gamla ägare träffades, riktigt skoj! Och besök från Tyskland, P. Dynamit efter Jeltsin och Irma flyttar till kennel vom Brokeloher Moor och med upp till mig hade han tikvalpen Alana. Trevlig tik, bra byggd!

15/3 I helgen arrangerade ÖSÄK sin vårutställning i Heby, anmälde bara 1 hund och det var Malkin. Han fick exc, CK och blev BIR, slutade dagen som BIS-4! Jag hade några extra REL med mig för examination av ny domare på rasen.

7/3 Jag har varit till Lycksele på exteriördomarkonferens och visat REL, Ove, Malkin och Alina fick följa med. Väldigt lärorikt!

2/2 Flera nyheter! För 2 veckor sen fick vi hem en av hanarna från Ville/Tikka-kullen, pga livssitation kunde han inte stanna kvar hos sin husse. Trevligare, lättsammare och enklare hund får man leta efter! Det har skjutits ett par älgar för honom under hösten och han skäller gärna fågel. Han har anpassat sig suveränt till våran familj och flock.

Under våren kommer en tik-valp från Tyskland, härligt med samarbete mellan uppfödare!

Startade lite impulsivt Olga på vildsvinsprov, lite mycket snö satte stopp och orken tog slut för den lilla tiken men gris hittade hon! I höst startar hon igen, har mycket tro på henne.

Och valpar då, ÄNTLIGEN har Tikka fött kullen efter Jeltsin! 2 hanar och 4 tikar, svarta och väldigt välmående!

 

 

 

6/1 Irma födde 2 enormt stora hanvalpar efter "Jeltsin", de har verkligen mått gott under tiden i magen!

Och Tikka är dräktig, ingen stor kull där heller men i alla fall inte tomt!!

 

14/12 Ove fick springa på utställning igen, denna gång blev han BIR med CACIB och Nordisk Vinnare 2015!

Och det syns tydligt att Irma är dräktig, vi väntar valpar runt 1 januari.

26/11 Ett kollegiesatt prov, 3:a 54 poäng på vildsvin för Ove..

Och en till parning! Tikka började löpa lite tidigare än planerat så nu är hon parad med Jeltsin, valpar väntas 28 jan.

3/11 Nu hoppas vi på valpar!!

13/10 Kör en uppdatering mitt i älgjaktsveckan! Vi börjar med de mindre roliga nyheterna, tyvärr aborterade Cita sina valpar efter Ove, så inga valpar kommer denna vecka.

Sista helgen i september hade ÖSÄK sin utställning i Tierp, Irma ställdes ut och fick CK, blev BIR och sen BIS-4 !

Förra helgen var vi upp till Lycksele och startade Laikaklubbens rasmästerskap på älg, Tikka hade laddat upp med att vara halt i 2 veckor men hon var fräsch och pigg. Första upptaget på morgonen kom på 1,5 km avstånd men trots att det var ostört så ville det inte stå. Upptag nr 2 var närmare men mer villigt att stå! Lång nervös väntan på kollegie och prisutdelning men Tikka tog en 1:a på 79 poäng och det var den sista som behövdes för Svenskt Jaktchampionat, löshund! Förutom det så blev hon även 2:a på mästerskapet!

Så hon är nog unik nu lilla damen, vad jag vet så finns ingen trippelchampion i Sverige, eller Norden, som innehar jaktchampionat på 2 vilt!

SEJ(LÖ)CH SEJ(VLÖ)CH SE UCH NORDV-10 SEV-11 Siltamiehen Tahmatassu !

 

1/9 I fredags var vi och startade KM och SM-kval i Östsvenska Älghundklubben. Tikka hade 2 upptag på älg och med det så fick hon "den bästa nollan" för dagen som räckte till en 2:a plats.

9/8 Hemma efter en fantastisk helg i Rättvik! Alltid trevligt att inleda med kräftskiva på torsdagen för att sen ladda inför lördagen. Då ställdes Irma ut med VG, Tikka fick CK i championklass och blev BIM, Ove CK i jaktklass, BIR och sen BIS-2 bland 400 älghundar, stort!! Malkin placerade sig som BIS-4 bland valparna. På lördagkvällen hade Laikaklubben sin årliga medlemsträff och prisutdelning. Tikka fick i år igen, ta emot diplomet för Årets Storviltlaika och Ove vann Stig Smaars Vandringspris för vackraste jaktmeriterade Laika på Rättviks-lördagen.

På söndagen ställdes Malkin ut igen och fick HP och skrällde sen till med att vinna hela BIS Valp! Irma fick CK i juniorklassen och blev BIM, Ove CK, BIR och ännu en fantastisk BIS-placering, denna gång 3:a.

Ove har parat en tik, Cita vom Schwarzen See

 

12/6 Irma har HD A, ED 0 och Olga har HD B och ED 0, härligt med "friande" resultat!

31/5 Jessica och Richard Mattsson tog det trevliga initiativet och arrangerade en REL-träff på Fredskog hundcenter. Vi var några tappra själar som tog oss dit, diskuterade avel och framtid och tränade våra hundar på vildsvin. Vi vill gärna göra det till ett återkommande event för att samla REL-ägarna i Sverige och kanske bilda en intresse-förening för rasen. Kontakta gärna mig på mail, relaika78@gmail.com vi ska försöka få ihop en mail-lista med alla REL-ägare!

Och den uppmärksamme ser att vi har två nya hundar på listan, en utmaning och lite nytt blod, Alina och Malkin

5/4 Igår var vi till Stockholm och visade Ove, CK, CERT, CACIB, BIR och Svensk Vinnare 2015!

20/3 Är nog bara att konstatera att Tikka är tom! Tyvärr!

13/3 Förra helgen arrangerade Östsvenska Älghundsklubben sin utställning i Heby. Olga, Svänkvikens Black & White ställdes i juniorklass med VG. Jag försökte samla ihop minst 5 på plats för att få dit domaraspiranter och göra examination på Rysk Europeisk Laika. P. Virginia fick VG i unghundsklass, P. Domracheva fick excellent, snubblande nära CK. 2 hanar var på plats, Ville/Tikka-sonen P. Black ställdes i unghundsklass och fick excellent och CK!! Han blev 2:a bästa hane efter Ovetjkin som blev bästa hane med CK, CERT och BIR. Ove placerade sig sen som BIS-2, kanonskoj med tanke på att han var helt urfälld! Stort tack till valpköparna som ställde upp och väntade hela långa dagen!

För första gången hade jag en uppfödargrupp, bestående av de 4 ovan, en VG, ett Exc och 2 CK-hundar, gruppen fick Hederspris med kritiken: En uppfödare som verkligen har lyckats att bevara rasens exteriöra egenskaper.

 

 

27/2 Nyheter från Finland, både Lotus mamma Lada och hans syster Taiga är röntgade med A-höfter!

1/2 Vi trotsade snöstormen och for till Hudiksvall på Älghundsutställning igår, väl värt det! Irma ställdes som junior och fick Excellent, väldigt nöjd med det! Och Tikka gick i jaktklass och fick sitt CK, som blev CERT, BIR och Dubbelchampion!

27/1 Ett underligt löp, men nu är Tikka parad en gång, får se om det blir fler. Man kan ju hoppas !

Sitter och sammanställer RyskEuropeisk Laika i Sverige från åren 2000 till 2014. Skrämmande läsning för en som vill satsa på rasen och lägger ner många timmar, mil och pengar på den!

Hela dokumentet kommer att läggas ut här framöver men bara det fakta att i Sverige är det 33 svensk-reggade importer och 57 födda valpar av RyskEuropeisk Laika under åren 2000-2014.
Varav minst 38 av de 90 har fallit bort pga ålder/sjukdom/annat.

Summan är: Har du en REL som jagar, starta den på prov! Och röntga den!
Och jagar du inte, byt ras!!

Du som är ute och letar REL-valp, be om referenser, se till hundens ålder när den går i avel, ifrågasätt varför den inte är startad på prov, se dig omkring och läs på om rasen och var och hos vilka de finns i Sverige!

 

16/1 Nu är Tikkas spårprov avklarat och ska kollegiesättas, sen är hon officiellt Nordens första REL-tik med jaktchampionat! Dessutom på vildsvin! Nästa mål är Älgchampion, vi är en bit på väg! ;)

Tikka löper nu och kommer att paras, mer info kommer framöver.

8/12 Hemma efter ett par trevliga dagar i Vena, Småland. Tyvärr gick inte mästerskapet så bra, trots ett sök som belönades med en 10:a så hittade vi inga vildsvin. Så även i detta mästerskap så blev det en 5:e plats men jag måste vara nöjd ändå! Kvalat in till båda mästerskapen samma år!

Desto roligare var kollegiet på torsdagkvällen där det spikades en 1:a vildsvin på 70 poäng.

En glad nyhet från Finland är att Siltamiehen Fredriksson, Tikkas bror, nu är Jaktchampion, fjärde och sista 1:an bärgades i helgen på 84 p. Grattis Titi och Peter!!

13/11 Nu är det bara jakt och träning av både unga och äldre, nästa resa vi ska åka på är Vildsvinsmästerskapet, "Laika-SM" där Tikka kvalade in på förra årets prov, det går i trakterna runt Vena/Vimmerby i Småland.

2/11 Var i Småland i veckan och startade Tikka på vildsvinsprov, poäng och pris meddelas så fort kollegiet är klart.

Och i torsdags fastslog kollegiet i Östsvenska Älghundsklubben en 1:a på 89 poäng för senaste älgprovet, fantastiskt roligt!

Tikkas bror Siltamiehen Fredriksson startade Finska Mästerkskapen och gick sin tredje 1:a! Tyvärr blev hans första ståndarbete stört av en jägare som smög in på jakten.

26/10 Tikka har startat ytterligare ett älgprov och kommer bli föreslagen en 1:a pris på kollegiet.

4/10 Rasmästerskapet gick i sken! Och inte bara för mig utan för alla startande som hittade älg. Tikka hittade en kviga på över 800 m som först drog över våra spår sen rätt på oss! Ville inte riktigt stanna... Tikka fick 39,5 poäng och 0 pris, samma som alla andra i startfältet, men hon blev 5:a på det resultatet, samma poäng som 4:an men han hade. Är nöjd ändå, Tikka gjorde vad hon kunde! En trevlig tillställning med nya bekanskaper och fina marker.

29/9 Vi börjar med Lotus, ställdes ut i Tierp på Östsvenskas utställning där han fick CK, blev BIR sen BIS 2 ! Men det bästa av allt är att han nu är friröntgad, HD B och 0 på armbågarna!

Tikka ställdes i jaktklass och fick sitt andra CERT, blev BIM. Dottern Irma och hennes syster Ella var med och tränade, Irma slutade som BIS-4 bland valparna. Och så ställde vi ut våran Östlaika Hetta, Katajatöyrän Muru som fick CK i unghundsklass och blev BIM!

På fredag startar Tikka i Svenska Laikaklubbens rasmästerskap på älg som arrangeras i trakterna av Ånge genom Västernorrlands Älghundsklubb.

 

11/8 Vilken helg i Rättvik!! Lördagen Cert och BIR för en nybadad och vit Ove, HP och BIR-valp med Irma. Ove skötte korten snyggt och blev placerad som BIS 2 på Älghundsutställningen i Rättvik med 380 hundar!! Därmed vann han Stig Smaars Vandringspris som Svenska Laikaklubben ger till bäst placerade jaktmeriterade Laika under lördagen. På medlemsträffen fick Tikka sina diplom för Årets Tik och Årets Storviltlaika för sina 1:a vildsvin och 1:a älg. Oves syster Isinbajeva ställdes i öppenklass och fick Good, det räcker alldeles bra för att få starta jaktprov i höst.


Igår söndag fick Tikka sitt första Cert i jaktklass och blev BIM, slagen av Ove som tog sitt sista Cert och blev BIR. Vita-valpen Montana fick Good, den tiken mätte 48,5 ! Lilla Irma charmade totalt! HP, BIR-valp sen Best in Show Valp!! Helt galet!!

Jag vill tacka så otroligt många för stöd, support och gratulationer. Ni är guld värda för mig och detta är ett stort steg framåt för min lilla ras.

Ska också nämnas att 2 till Vita-valpar ställts ut, Carolina och Texas har båda fått Excellent!

 

12/7 Nu finns parningsvalpen efter Ove och Gurza hemma, Svänkvikens Black and White. Kallas för Olga!

9/6 Goda nyheter, sista "valpen" att röntgas efter Zorak och Tikka blev P. Domracheva och hon har HD A och ED 0!

19/5 Nu har 3 av 4 valpar flyttat, Kalmar, Falkenberg och Tierp, och alla tog sina resor till nya hemmen med ro, sova är bra! Till helgen bestäms var sista valpen ska flytta. Och lilla Benelli blir kvar med oss! Fick rapport från Värmland, Gurza har nu fött sina valpar efter "Ove", 1 hane och 5 tikar. Kontakta Morgan på Svänkvikens kennel 070-584 2473

 

8/4 Nya bilder på valparna som fått namn också! Baikal, Blaser, Benelli, Beretta och Breda. Kan finnas en tikvalp att tinga.

7/4 Fick besked från ägaren till P. Isinbajeva, HD A, ED 0, härligt!

Valparna är 2,5 vecka nu och "växer som ogräs", nya bilder kommer i veckan.

Och så fick vi besked att Tikka blev utnämd till Årets Storviltlaika på sina 1:or på älg och vildsvin!!

30/1 Jag startade Tikka och Ove på vildsvinsprov i slutet av november och nu har kollegiet fastställt poäng och pris. Jättekul som uppfödare i den lilla rasen med en egenuppfödd hund som går till pris vid 21 månaders ålder! 2 upptag, första på 9 stycken större årsgrisar och andra på sugga med kultingar. Ove har ju ingen rutin på vildsvin (en jakt) så jag är väldigt nöjd, kollegiet satte en 3:a på 51 poäng. Vilket innebär att han som enda hane i Sverige är avelsgodkänd.

Tikka hade dagen då det mesta gick rätt! Hon var Tikka helt enkelt.. Kollegiet fastställde en 1:a på 93 poäng.

Så nu är hon än mer unik som REL, kanske även i laikaraser överlag? Godkänd i Junsele, 1:a pris på älg och 1:a pris på vildsvin.

 

 

20/1 Förra veckan hade Gävleborgs Älghundklubb kollegie och spikade en 1:a på 80 poäng på Tikka. Äntligen! Vi har ju startat några prov men har ofta varit sken trots upptag på kilometers håll, eller så har vi hittat fel vilt..

Och Lotus skäller på!

 

1/1 2014  Gott nytt år! Provåret för våran del är över, Tikka har gått in i löp så nu är det över för henne denna säsongen. Vi väntar in kollegien från älg och vildsvinsprov som vi gjorde i november/december med henne, även vildsvinsprov med unge Ove. Det enda jag ångrar att jag inte gjort är älgprov med Enso men det får bli nästa säsong. Han borde lätt räcka till för ett prisprov, handlar bara om rätt älg och dag!

Jakten på täckhundar är svår, finns ingen meriterad i Sverige eller Norge. 4 hanar i Finland är intressanta och meriterade men två av dem är bror (3x1:a älg, 3:a fågel) och far till Enso (2:a älg, 1:a fågel) Ytterligare en hane är "på tapeten", han har 2 första pris på älg men är inte röntgad. De menar i Finland att kan de springa i skogen så är det inget fel på dem. Finns ytterligare en som är fågelmeriterad och röntgad.

Det har ramlat ett par grisar för Lotus, han mognar som hund hos Tobbe!

 

12/11 Vi börjar med att gratta Tobbe som har Lotus hemma hos sig, de har spårat till sig 3 stycken 1:or i Öppenklass!

Ytterligare en av avkommorna efter Zorak/Tikka är röntgad, Zajtseva med HD A och ED 0. Hon är utställd i öppenklass med CK och BIR, 53 cm.

Jakterna har varit ganska lyckade, Tikka blev 100% på ordinarie älgveckan, 3 släpp, 3 älgar.

Har gjort ett omprov på älg i Jämtland, blev bara sken! Ett omprov i Östsvenska, upptag på över 900 m sen väntade vi. Och det slutade med 90 minuter grävling! :)

19/8 Nu är det länge sen det blev uppdaterat!

Tikkas valpar som orsakat så mycket liv av "förståsigpåare" och övriga experter är nu 10 veckor, ett par av dem har flyttat och vi önskar nya ägarna lycka till! En hane finns till salu.

Och det som inte får hända har hänt, Vita löpte tyst strax efter Tikka och skadan var skedd.. 6 valpar efter Enso födde hon och i samråd med SKK och andra så röntgades Vita efter valpningen för att kunna registrera dom. Det är ju inte alls optimalt för bästa röntenresultat och C fick hon. Så, valparna efter henne och Enso säljs till reducerat pris och INTE till avel !! Det är inte första, och alldeles säkert inte sista gången i världshistorien en tjuvparning händer men det är olyckligt. Det är i alla fall friska och jagande hundar!!

Vi var i Rättvik för utställning och Laikaklubbens event och medlemsmöte. Som vanligt trevliga glada människor och på det gick det kanon för hundarna som var med. Ove fick Excellent och CK på söndagen, Lotus fick Exellent, CK, blev BIR och dessutom BIS-2!

Ser ut som att björnjakten uteblir i år, jag håller mig på hemmaplan och finslipar inför jaktproven i höst. Vi har hunnit med några grävlingar hittills och jag hoppas på en bra jaktsäsong!

 

 

28/5 Med ca 9-13 dagar kvar så är Tikka rätt rund, tyvärr är mycket av det vanlig "tjocka" men nån valp ska det väl finnas där inne!

 

12/5 Som det ser ut så är Tikka dräktig!

4/ Nu är Tikka parad!! Tar det sig så väntar vi valpar runt första dagarna i juni med leverans i början av augusti. Mer info om Ville finns här.   Denna parningen är inte rekommenderad av avelsråden eftersom det inte är officiella prov de har gjort.  I dagsläget finns inte ens ett avelsråd för REL. Det är något som behövs, någon som värnar om rasen och ser till dess bästa i utvecklingen framåt, importer, friska hundar, väljagande med bra psyke, oavsett provmerit. REL kan inte jämnställas med varken Öst eller Västlaika i avelsstrategier. Denna parningen ger 0% i inavel.

26/ Ja, provsäsongen blev inte alls vad jag tänkt, har i alla fall fått protokollet på vildsvinsprovet vi hann med. "4 timmar älgarbete" Så var de med det provet!

Lagomt när Tikka läkt ihop i den skurna tassen for vi iväg på lite jakt och det slutade med 3 sprättade hundar, Ove, Tikka och Enso..  Millimeterna var verkligen på våran sida så vi hade tur i oturen!

Det har varit mycket på tapeten med epelepsi inom rasen REL. Jag vill klargöra att det INTE finns i mina hundar och att är man avelsintresserad så bör man kolla upp noga om det finns i linjerna. Kontakta avelsråden i Laikaklubben eller skicka ett mail till mig. Under 2012 kom det in 10 individer till Sverige varav många av dem håller ryska linjer i olika kombinationer, en finsk tik och en estnisk/vitrysk hane, de och förhoppningsvis fler importer kan hålla rasen igång och utvecklas.

Nu är det på gång med hane och parning av Tikka, mer nyheter kommer inom ett par veckor!

Är du intresserad av valp så är det självklart mycket jakt som gäller och att du ger hunden alla möjligheter att utvecklas, ett intresse för att starta den på prov, röntga och gå nån utställning.

 

15/1 När vi äntligen kommit igång med proven efter all snö så har Tikka idag skurit sönder sin stora trampdyna på en framtass. Vi hann med ett älgprov i Jämtland, tyvärr på vandingsälgar som inte ville stå men första upptaget fick ett förföljande på över 70 minuter. Ett grisprov startades nere i Småland och där gjorde hon ett redigt stånd/gång och förföljande, på ÄLG såklart! Ett älgprov har vi gått här hemma som blev omprov, tomt alldeles på marken. Och nu med 4 prov inplanerade sista 2 veckorna i januari så är det bara att inse att det är kört!

Det ramlar in många förfrågningar på kommande valpar men jag har ännu inte bestämt hane. Och nu när hon inte hann med någon meritering är läget lite annorlunda.

12/12 Jakten har flytit på bra, Tikka har gjort många fina älgjobb och de 3 gånger som Johan gått med henne i höst så har hon tagit fram älg till honom varje gång! Sista 2 jakterna var det även lovliga älgar som fick fällas. Hon är anmäld till ett flertal både älg och vildsvinsprov, återstår att se om de "snöar inne" eller om nåt kan genomföras. Enso har ibland varit väldigt bra men är ojämn ännu, Johan fick i alla fall skjuta en kalv för honom på ordinarie älgveckan. Ove och Vita utvecklas fint, har träffat på mer gris och de gör det bra, Ove har skällt lite älg och båda verkar ha ett stort fågelintresse. Har börjat på lite med Lotus också, har bara skällt fågel än men vi jobbar på. Tyvärr har snön ställt till det för oss nu, inga möjligheter att släppa alls längre, de simmar fram!

11/10 Jakttider! Börjar med att gratulera Micke till första grisen för Zajtseva, härligt jobbat! Det har även fällts ett par grävlingar för henne. Jag har varit ner till Fredskog med Ove, Vita, Enso och Tikka. Vita skällde bra på galten men sökte lite kontakt ett par gånger. Ove är jag jättenöjd med, for iväg en bra bit innan det blev upptag och han arbeta helt självständigt i närmare 40 minuter. Ville inte alls ha nån hjälp eller stöd. Tikka är som vanligt, lagom drag i henne! Hon har växlat upp i sina älgarbeten, har haft flera fina ståndarbeten med henne och det lutar åt älgprov under hösten/vintern. Enso är inne i nån spök-ålder, lite ojämn men under ordinarie älgjakten här hemma fick Johan fick skjuta en kalv för honom, han fortsatte sen på kon som sköts hos nästa passare. Lotus och  Mini växer på, även om Mini verkligen ser ut att göra skäl för sitt namn!!

Björnjakten i år gick väldigt trögt, inga björnvisten eller spår, ärligt talat så hade vi mest finfina älgjakter med Tikka!

 

12/8 Har kommit hem efter Rättvikshelgen med styrelsemöte, utställning och medlemsträff. Stor uppslutning med ca 88 anmälda laikor på lördagen. 9 REL anmälda varav 6 valpar. Båda de "svarta" importerna fick HP, lilla Mini BIM-valp och Lotus BIR på lördagen och han slutade som total BIS-valp på Älghundklubben! Tyvärr var domaren stenhård, enbart 5 excellent delades ut på alla laikor, jämför med det med söndagen där det haglade CK:n ! Det var stor uppslutning på medlemsträffen på lördagkvällen, många både nya och gamla bekanta. På söndagen ställdes P. Domracheva med HP och BIR, slutade som BIS-3. Tack Laikafolket för en trevlig helg !

 

14/7   ÄNTLIGEN !! Efter mycket om och men, och planer som fått ändras så är Lotus i Sverige! Blod från Arkhangelsk, helrysk hanvalp men inte släkt med Mini som kom in tidigare under året.

10/7 Har i helgen varit på Laikaklubbens första björnevent i Junsele. Fantastiskt roligt att träffa så mycket laika folk, många nya bekanskaper och mycket trevligt socialt umgänge. Enso kördes på vajern ett par gånger och det fungerade fint, kom igång bra! På söndagen var det dags för honom att starta i hägnet och jag hade inga större förväntningar. Enso överraskade och gjorde hela 33,5 poäng !! Mycket nöjd, det visar att det finns säkerligen stora möjligheter för honom att utvecklas. Även lille Ove fick testa vajern med Tikka som sällskap innan vi åkte hemåt, det gillade han verkligen, tuff liten herre.  Nästa event i kalenderna ärRättvikshelgen. Jag finns på plats fredag till söndag. Utställning för Ove, Vita och Mini och så Laikaklubbens medlemsträff på lördagkvällen.

31/5 Hit hem har det kommit en ny liten tik, Gleizz Amga. Helryska föräldrar och blir hon bra jaktligt så kan det vara ett fint och välbehövligt tillskott i svenska REL-aveln.

Vi var på Swedish Game Fair på Tullgarn och kikade. Blev en del besök i Laikaklubbens tält och mycket surr runtom. Jag visade REL i rasparaden på lördagen, Tikka var med och även dottern Zajtseva. På plats fanns också de andra 2 tikvalparna som såldes, Domracheva - "Molly" och Isinbajeva - Aya"

Tikka & Enso tränade bra på vajerbjörnen i början av maj, även om Tikka genomskådade det. 

26/4  Idag kom resultaten på Ensos röntgen, HD A och ED utan anmärkning (0) Härligt !!

18/4  Idag HD/AD-röntgades Enso, väntar med spänning på resultatet ! Imorgon bär det av till Skåne och Fredskog igen, ska göra lite nytta och träna hundar. Har anmält Tikka och Enso till Älghundklubbens utställning i Högbo  29/4, och inget får hundarna att börja fälla fortare än när man skickar in anmälan till sånt !

10/4 Alla valpar har flyttat, kvar hemma är Ove och Vita. Alla verkar ha anpassat sig bra i sina nya hem och de här hemma rejsar på! De fick en lång bilresa ner till Skåne, jag var ner till Fredskog Hundcenter för att göra lite nytta, "lära mig skånska" och passade på att träna lite hund. Tikka är i fantastisk form trots valpkullen och verkar ha lagt i en växel till, eller så är det bara jaktlusten som var extra stor nu. Fick skälla som längst knappt 2 timmar. Enso har vuxit rejält i skallen, ganska klok men måste ju bara testa om det går att bita dom i röven. Lärde sig raskt att 100+ kg kommer som ett tåg då! "Enso vom Luftwaffe" Fick stå som mest 3,5 timme och har visade även på förra besöket att han har ett bra förföljande!

I maj så kommer Enso att testas på vajerbjörn och sen blir det eldprovet i Junsele i juli.

Det har väckt mycket uppmärksamhet med reportaget som var i Jakt & Jägare om oss och våra REL, jätteroligt att så många tar kontakt och är intresserade av rasen!

21/3 Alla valpar har nu fått sina hem, de flyttar nästa helg! Utvecklingen går fort, det härjas och slåss, de mäter krafter hela tiden och övar ståndskall på katter och varandra. Det har varit finväder så de är ute mycket på dagarna. Men ljuvligt när de sover..  Enso bor nere i Åtvidaberg några dagar innan han hänger med Olle och Micke till Fredskog Hundcenter för att köras på vildsvin

16/3 Nya bilder på valparna

14/3 Vi gratulerar Siltamiehen Shermy, Ensos bror till Årets Viltlaika 2011 i Finland ! 3:a på fågel och 1:a pris på älg. Deras syster S. Salli som ägs av Pihkatapin kennel blev årets REL-tik med sin 3:a på fågel.

6/3  Är mycket nöjd med Enso som jagade katt ihop med Plotten idag i 2 mil. Efter 2,5 timmes tragglande fick Enso lös katten själv i en rasande fart som gick ut på passare, tyvärr inget skott.

 

~ ~ ~ ~ ~

GRATTIS - Tikkas pappa - Metsakutsa Ronny (EST) som gått grisprov, 2:a med 77 poäng